HTML

Női titkok blog

Ha én egyszer kinyitom a számat... Ha én egyszer elkezdek beszélni... Akkor bizony levonom a tanulságokat és megmondom a magamét, ha tetszik, ha nem. Példákból tanul az ember. A példák azt mutatják be, hogyan lehet valakiből álomnő vagy lábtörlő. Kritikák celebekről, műsorokról, filmekről. Egyetértesz? Tiltakozol? Írd le a kommentben!

Álomlány mini tréning

Álomnő vagy lábtörlő akarsz lenni? A döntés a Te kezedben van. Ha többet akarsz olvasni a témáról, jelentkezz az Álomlány mini tréningre itt: Álomlány mini tréning

www.noititkok.com

Fejtsd meg!



Rovatok

Mi a véleményem a lovári roma szokásokról?

2013.05.19. 13:01 Kata Varga

Régen a szokások és szabályok keretet, biztonságot adtak (Biblia, törvénykönyvek, népszokások), ma ezek fellazultak. Nagy a szabadság, sok mindent lehet, de nem minden használ, sőt! Kevés az útmutató, hogy a rengeteg lehetőség közül melyiket válasszuk, melyikkel leszünk boldogok? Hol vannak a bevált receptek, hogy ne a saját bőrünkön kísérletezgessünk? Mert mi van, ha nem jött be? Megszívtuk? Jaj, de jó. :((

Az interneten rábukkantam pár videóra, amik a Frizbi korábbi felvételei voltak.  Mivel nagyon keveset nézek tv-t, a Frizbit sem láttam eddig, de ezt most élveztem. Hallgatva a beszélgetéseket, eszembe jutott pár gondolat, és nagyon kíváncsi vagyok a Te véleményedre is.

Az egyik műsorban Bódi Margó és Guszti voltak a vendégek. Margó mesélt a lovári roma hagyományokról. (itt a videó)

Bár sok mindenben nem értek egyet (és sokban igen), azt gondolom, hogy akinek az életét népszokások igazgatják, az egyszerre van általuk megkötve, de biztonságban is.

 

Nos, nézzük a szigorúan a magánvéleményem, mi az, amivel egyetértek, és mi az, amivel nem:

  • Margó azt hangoztatja, hogy az ő dolga a férjét kiszolgálni. És ő ezt örömmel megteszi.

Vélemény: vegyes.

Igen, mert időnként nem baj, ha kiszolgáljuk a társunkat (akár férfi, akár nő). Lehet, hogy elfoglalt, beteg, nagy lelki megpróbáltatás alatt van, vagy csak úgy, hadd örüljön. Ha kölcsönös az adok-kapok, akkor abba akár az is belefér, hogy az asszony kiszolgálja a párját, és a párja is valami mód a nőnek kedvére tegyen, vagy hozzájáruljon a kettejük/ családjuk kapcsolatához. Akár úgy is, hogy rengeteget dolgozik, és mikor hazaér, meleg étel várja, és a kedvese a figyelmesség kifejezéseképp elé teszi, szed neki.

Nekem az ellen van mindig kifogásom, amikor az egyik szolgál, a másik meg viszonzás nélkül, hosszú időn át fogadja (és képes lenne viszonozni, de nem teszi). Ilyenkor simán azt gondolom, hogy abba kell hagyni a másik kiszolgálását.

De ha valaki örömmel kiszolgálja a párját, és jól érzi magát ettől, akkor tegye nyugodtan.

  • Hosszú hajat viselnek a nők. A fiatal lányok, asszonyok kibontva, utána már összefogva, copfban, Margó korában pedig kontyba fésülve.

Vélemény: vegyes.

Jónak tartom, ha egy nő a külsejében is nőies. A hosszú haj pedig egy nő ékessége lehet, nőiességének jelképe. Az, hogy kibontva, vagy bekontyolva viseli-e valaki, szerintem mindegy, nem függ a korától. Bár az a megszokott, hogy negyven felett, ha nem is kontyosak a nők, elkezdenek praktikus rövid frizurát hordani. Nekem a rövid haj ellen sincs ellenvetésem, lehet az is szép, és aki azt szereti, és jól áll neki, azt hordja röviden. De szerintem a hosszú haj nőiesebb.

  • Nem hordanak „szemérmetlen” öltözéket. Nincs miniszoknya, se nadrág, se mély dekoltázs.

Vélemény: igen.

A szoknya a nőies ruhadarab – bár a nadrág sokkal praktikusabb. De egy nadrág valóban jobban megmutatja a csípőt és feneket, mint egy szoknya.

Mini, mély dekoltázs: nem ítélem el, csak egyre figyeljünk: Aki lotyónak öltözik, az ne csodálkozzon, ha lotyónak nézik.

Most kapni fogok a fejemre, hogy hát, mi van abban, és csak olyan ruhát lehet kapni. Semmi baj, csak akinek be lehet látni a bugyijáig, vagy lehet látni a kibuggyanó kebleit (nem csak a férjnek, akit a látvány egyedül megilletne) arról könny(ebb)en gondolják, hogy könnyűvérű. Ezt mutatja a ruhája. Hát, ez van, az emberek már csak ilyen sztereotípiákban gondolkoznak.

  • Szűzen házasodnak.

Vélemény: igen.

Ez szintén ellen megy a divattal és mai közízléssel. Szerintem marhára nincs szükség arra, hogy mindenki mindenkivel összefeküdjön és élvezkedjen. Persze, akinek ez tetszik, tegye kedvére, de jó lenne a fiataloknak elmondani, hogy a szüzesség érték, és mire is jó mindenkivel lefeküdni? Esetleg élvezetet okoz? Nőknél erre sincs garancia. Tapasztalatszerzés? Minek?

Mennyivel jobb egy társsal, akit egy életre a párunknak választottunk, megtanulni közösen, mi okoz örömet. Össze-vissza kefélni a nyulak is tudnak. Egy ember ennél többre hivatott. Mit veszít valaki, ha csak a párjával szerelmeskedik egész életében? Ha örömteli a házasélete, akkor bizony, az égvilágon semmit.

  • Nincs válás

Vélemény: igen.

A gyerekeknek a család a biztonságot nyújtó nevelőhely. Bár egyre ritkább, hogy a szülők együtt maradjanak, de ez lenne a normális. Nem azt mondom, hogy ne lehessen elválni bántalmazás, erőszak esetén, de minden szírre-szarra elválni nagyon éretlen hozzáállás. Óriási a felelősség a párválasztáskor, épp, amikor a rózsaszín köd belepi az agyat. Utána a válást, mint alternatívát ki kellene törölni a lehetőségek közül.

  • Házasság

Vélemény: igen.

Nem a papírtól lesz jó egy kapcsolat. De a rituáléknak igenis van fontosságuk. Ország-világ, ismerősök előtt felvállalni a másikat, kijelenteni, hogy hozzá kötjük az életünket, ehhez kell elhivatottság. Egy együttélésnél mindig ott az ideiglenesség bélyege: gyanús, hogy valaki szabadon akar hagyni egy kiskaput a könnyebb távozás érdekében.

  • A házaspárok szemérmesek, egymást sem nagyon látják meztelenül, sötétben szeretkeznek. Csinos fehérnemű, orális szex elképzelhetetlen. Ilyet egy tisztességes nő nem csinál.

Vélemény: nem.

Ami mindkét félnek örömet okoz, és kettejük közt történik, az szerintem ajánlott és kívánatos. A nők legyenek dögösek, és csábítsanak, a férfiak pedig kanosak és minden módon, kézzel, szájjal, nyelvvel is kényeztessék asszonyukat. A gyakori és élvezetes hancúrozás csak erősíti a kapcsolatot.

  • A nő – ha férfi barátai az asztalnál ülnek – nem teszi az asztal közepére a tálat, hanem a férje kezébe adja. Hogy ne hajoljon be, és ne szolgáltasson alkalmat másoknak, hogy megbámulják akaratlanul is a mellét, és esetleg illetlen gondolataik támadjanak. Ha férfitársaság van, akkor a nő nem ül közéjük az asztalhoz.

Vélemény: vegyes.

Semmi rosszat nem látok abban, ha egy nő férfiak közé leüljön az asztalhoz. Viszont abban egyet értek, hogy nem illő dolog kihívó öltözékkel, viselkedéssel ingerelni azokat a férfiakat, akik nem a párunk. Az asztalra rakott ételnél ezt túlzásnak érzem, de öltözködésnél, viselkedésnél miért is lenne cél, hogy idegen férfiak legyenek fickósak, ha ránk néznek? Ettől lennénk mi jó nők? Hát, nem hinném.

  • A férfi a család feje.

Vélemény: igen.

Minden szervezeti egységnek kell, hogy legyen vezetője. A családnak is. Persze, legyen demokrácia, együtt döntsenek, de legyen egy vezető, aki vitás ügyekben – mindenki érdekét figyelembe véve – meghozza a végső döntést. Tradicionális okokból a férfié ez a szerep. A férfi a család feje, vezetője, pásztora, felelőse. (Nem a basa vagy a kényúr, parancsoló!)

  • A férfi nem végez házimunkát.

Vélemény: nem.

Ha a nő nem jár dolgozni, és az a feladata, hogy ellássa a családot, vagy közös megegyezés okán ezt a döntést hozták, akkor oké. Dolgozó nők viszont nem boldogulnak egyszerre mindennel (vagy ha igen, olyan fáradtak lesznek, hogy nem lesz kedvük hancúrozni, és ez senkinek se jó), ezért a férfi részvétele a házimunkában szükséges.

 

Nos, Te hogy látod ezeket?

Mi a véleményed?

Kíváncsi vagyok rád. Beszéljük meg!

7 komment

Címkék: népszokások szabályok hagyományok Bódi Margó

A bejegyzés trackback címe:

https://noititkok.blog.hu/api/trackback/id/tr805306952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jadzia Dax 2013.05.20. 08:49:43

Egyetértek, kivéve a szűzen. házasodást. Ma már a legtöbben a harmincat vagy még többet is betöltik, mire hozzámennek valakihez, akkor addig senki ne szexeljen? Ez nem reális a mai világban. Persze a romáknál más, hiszen nagyon fiatalon házasodnak.

jolany 2013.05.20. 12:51:39

A véleményeddel mindenben egyet értek, talán a szüzesség az, ami a mai kitolódott párválasztási idő miatt nem tartható be. Nem is lenne ezzel sem baj, ha sokan a szabadságot nem kevernék össze a szabadossággal. Azért örülök a levelednek, mert bizony sokszor azt gondolom, hogy a tieddel megegyező véleményemmel egy különc őskövület vagyok. Megnyugtató számomra, hogy vannak még akiknek hasonló az értékrendjük.

abszrealista 2013.05.21. 08:50:44

A véleményeddel nagy részt egyetértek. Miben nem?
A szüzesség témáját már említették az előttem szólók, és ebben egyetértek velük. Nem össze-vissza kefélni nyulak módjára, de egy normális kapcsolathoz hozzátartozik a szex is.
Válás: általában nem "szírre-szarra" válnak a párok. Biztosan van ilyen is, de azért nem ez a jellemző. Mindenki változik. Ha egy pár egy irányba, akkor az nagyon jó. De sok esetben nem ez történik. A többi dologról nem is beszélve, mint megcsalás, elkényelmesedés, stb. Nem kell követ vetni arra, aki azt mondja, elég volt! A legtöbb hosszú házasság titka az, mennyit nyelnek a felek, főleg a nők. Talán nem véletlen, hogy a házas nők életkora rövidebb, mint az egyedülállóké, szemben a házas férfiakkal, akik tovább élnek, mint az egyedülálló férfiak. A depressziót nem is említettem. Elgondolkodtató...
Házasság: teljesen felesleges dolognak tartom. Inkább azzal értek egyet, hogy az ember ismétlődő monogámiában él. Pont azért, mert változunk.
A férfi a család feje: jó lenne! De nem véletlen, milyen sok az "erős" nő. Nem azért, mert ezt választották, hanem azért, mert az élethelyzetük így hozta. Mindegyikük lenne inkább "gyenge" nő, de ahhoz olyan férfi kell, aki mellett ezt meg is engedheti magának a nő. Úgy gondolom, összetettebb dolog ez az egész téma, mint pár mondattal véleményt alkotni róla.

Vándor Eszter 2013.05.21. 13:54:50

Én is majdnem mindenben egyetértek! Bár szintén azt gondolom, hogy a szűzen házasodás túlzás. Igenis kell a tapasztalat! Na nem azt mondom, hogy össze-vissza mindenkivel le kell állni. Csak azt, hogy mivel ahogyan Te is említetted, a házasság felelősségteljes döntés, ezért általában a házasságkötést megelőzi egy-két komolyabb kapcsolat, és ezekbe bizony belefér a szex. Válás nuku, egyetértek. Házasság? Igen! A nő ne kellesse magát mindenkinek, és valamilyen szinten szolgálja ki a párját, a férfi pedig cserébe igazi feje legyen a családnak, úgy, hogy közben a felesége véleményére is támaszkodik. Ne essen félreértés, a nő ebben a helyzetben nem alárendelt! Megtartja a méltóságát, nem alázkodik meg, csak nem veszi el a férfi férfiasságát. Szerintem ezt manapság a nők nagy része elfelejti, vagy beleesik a másik végletbe, és megalázkodik. Egy arany középutat kell megtalálni.

Erzsébet Tóth 2013.05.22. 09:47:50

Nagyrészt egyet értek a véleményeddel, de nem mindenben. A fiatalok általában továbbtanulnak és emiatt kitolódik a párválasztás. A lovár népszokás szerint a lányok korán mennek férjhez, tudtommal általába minden képzettség nélkül /tisztelet a kivételnek/ és emiatt vannak kiszolgátatva a férjeknek. Nem vagyok híve az idő előtti szexulis élet megkezdésének, mert szerintem az élet legnagyobb ajándéka, ha két ember egymásra talál és együtt fedezik fel a szerelem szépségeit, és szövetségük egy életre szóló, együtt nevelik fel gyermekeiket és nem a válást találják a problémák megoldására, hanem egymás megértését és esetleg tanítását és őszinte feltárását a probléma gyökerének. Érezzék a felelősséget egymás és gyermekeik érdekében. Én már túl vagyok ezen a szakaszán az életemnek, de nagyon nem tetszik, hogy a mai gyermekek kb. 60 %-a elvált szülők gyermekeként nő fel. Nem akartam senkit megsérteni a véleményemmel, de Én ebben látom a mai ifjuság problémáit, valamint abban, hogy nincs biztos kapaszkodó az életükben. Bocs, hogy belekontárkodtam a vélemények ütköztetésében, lehet hogy már semmi keresni valóm nincs ebben a csapatban, mivel, már két unokám jövőjéért aggódom.

slipsnake 2013.05.23. 22:35:34

Szia Kata! Igazából majdnem mindenben egyetértek veled, kivéve a szűzen való házasságba lépésben.a mai társadalomban szerintem nincs gond azzal, hogy egy párkapcsolatban van szex.szerintem egy normális jól működő kapcsolathoz elengedhetetlen.viszont itt is a lényeg az, h kinek és mikor adjuk oda magunkat, illetve, h mi mire vágyunk.fontos már lányainknak korán megtanítani, hogy nem menő, ha minél előbb elvesztik szűzességüket.viszont én személy szerint nem tudom elképzelni, h megvegyek egy cipőt anélkül, h fel ne próbáltam volna.volt olyan pasi az életemben, aki nagyon odavolt értem, szuperul csókolt, simogatott, csak a célegyenesben nem állt fel neki, vagy csak félig.az akció közben lemerevedett, pár hónapig próbáltam ellazítani, sokat próbálkoztunk, aztán feladtam, mert szakszerű segítséget nem akart igénybe venni...jó h ezzel nem házasság után néztem szembe.

ribizlibogyó 2013.05.27. 07:55:17

mindenben egyetértek, kivéve a nadrágviselést :) de ott te is elbizonytalanodtál, hiszen tényleg praktikus, sokkal inkább, mint a szoknya.
A szűzen való házasodással viszont MAXIMÁLISAN egyetértek. A tapasztalatlanság senkit sem fog visszariasztani (sőt...) - aki viszont ezt a "tárgyalási pozíciót" elveszíti, az abban a pillanatban abban a helyzetben találja magát, hogy "Minek vegyek meg egy egész tehenet, ha csak egy kis tejre vágyom?" - és innen nagyon nehéz kibillenni, továbblépni, legfeljebb, ha a nyakába vesz egy terhességet, ami viszont roppant tisztességtelen.
süti beállítások módosítása